Ogästvänligt

Lycka kan vara att få ta en varm dusch efter att ha varit ute. Fullständigt vidrigt väder. Snålblåst och iskyla. Valparna fick bara vara ute en kort stund. Med -10C blir de lätt nedkylda om de inte håller igång.

Men vi ska inte klaga. Än har vi här i nordvästra delen av Skåne inte fått någon snö alls. Till skillnad från östra och södra delarna, som fått mycket snö och stora trafikproblem. Hoppas vi slipper. Men hörde av en spansk gästforskare på mitt jobb att det är lika kallt och snöigt i Spanien och det ända nere i Madrid. Dom har lika kallt som här och -8C hör till ovanligheterna där förstås. Sibirien kan få ha sin kyla. Men man kan ju föreställa sig hur vidrigt det är på vintern i Sibirien. Såg ett TV-program förra året om världens kallaste stad, i Sibirien. Där skulle jag inte stanna någon längre stund.

– I Ojmjakon i nordöstra Sibirien är medeltemperaturen på vintern minus 50 grader och rekordet i den avlägsna byn är under 71 grader. Här fryser glasögon fast på ansiktet och batterier dör direkt. Ojmjakon är världens kallaste plats med en permanent befolkning.Byns invånare, drygt 500 till antalet, får kämpa mot en rad svårigheter under årets kalla månader. Vintertid kan inte flygplan landa där, bläcket fryser i pennorna utomhus och det finns inget att äta, förutom kött från renar och hästar, skriver brittiska

Idag på jobbet pratade vi om efternamn. Det var vår spanska gästforskare som frågade lite. Hur man får sitt efternamn är väldigt olika. I Sverige är det vanligast att man får pappas efternamn. Eller mammans, eller bådas. I Danmark är dubbelnamn vanligt. I Spanien får man pappas o mammas efternamn. Men där gör man lite som man vill. Man kan blanda lite som man vill, men dubbla namn är vanliga. En gift kvinna som blir änka i Spanien tituleras alltid ”änkan Xxx”. Ända tills hon ev. gifter om sig. Ja, det är intressant att höra om olika seder. Vi har just nu anställda och besökande från Spanien, Tyskland, Danmark, Ryssland och Kina. Så det kan bli roliga diskussioner under fikastunderna. Man lär sig mycket.

Vi glömmer vintern lite och minns sommaren och värmen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s